Slider

18 säästövinkkiä arkeen

keskiviikko 22. helmikuuta 2017

  Oon jo pitkään kerännyt tähän postaukseen erilaisia säästövinkkejä arkeen ja ajatellut, että haluan jakaa niitä teillekin. Oon ollut opiskelija reilu kolme vuotta ja ensimmäisen vuoden säästin rahaa häihin opintotuesta ja kesätyörahoista. Oon myös ollut nyt kotona reilu kaks vuotta välillä vanhempainpäivärahalla ja välillä kodinhoidontuella joten sitä on oppinut yhtä sun toista säästämisestä, rahan käytöstä ja ylipäätänsä siitä miten arjen jutuissa voi säästää pieniä summia.
 Muistan opiskelijana niitä hetkiä, kun menin laskimen kanssa kauppaan, eikä ollut varaa ostaa edes karkkipussia. Kassalla aina hiukan jännitti, riittääkö rahat. Kun olin töissä, niin vaikka mulla oli tilillä paljon rahaa verrattuna opintotukeen, niin silti elin kuin niitä rahoja ei olisikaan. Mun rahankäyttötottumukset eivät muutu sen mukaan, kuinka paljon rahaa mulla on tilillä. Totta kai tulee enemmän osteltua silloin kun on enemmän rahaa. Sillon herkemmin ostan uusia vaatteita tai kodin sisustusta.
Nämä säästövinkit ovat konkreettisia säästövinkkejä arkeen, mutta itse näen, että tärkeintä on pohtia sitä omaa asennetta rahaan, omaa rahankäyttöä ja sitä, mihin niitä rahoja kuluttaa. Ja tärkeää on myös hoitaa asumisen kulut, laskut ym. aina ensin ennen kuin lähtee ostelemaan mitään ylimääräistä. Järkevää on myös luoda toinen tili, minne siirtää aina joka kuukausi vaikka tietyn summan rahaa säästöön pahan päivän varalle, mikäli pystyy näin tekemään.


Lataa erilaisia kännykkäsovelluksia. Itse käytän paljon K-kauppaa ja oon ladannu kännykkään K-ruoka -sovelluksen, jossa on paljon reseptejä ja sinne tulee esimerkiksi vain mulle tarkoitettuja etuja. Just eilen ostin esimerkiksi kanaa euron halvemmalla. Pivo on myös yks tosi järkevä sovellus, jonka saa linkitettyä omaan pankkikorttiin ja sitä kautta pystyy seuraamaan omaa rahankäyttöä. Pivo - sovelluksessa on myös oma etuohjelma cityshoppari, jonka edut päivittyy joka vuosi. Siellä saa mm. alennuksia vaateliikkeistä ja ruokapaikoista.

Kauppareissuilla suunnitelmallisuudella säästää paljon. Suunnittele viikon ruoat etukäteen ja tee kauppalista. Älä osta kauppalistan ulkopuolelta. Hyödynnä tarjoukset ja erilaiset sesonkituotteet esimerkiksi hedelmissä tai vihanneksissa. Ja ehkä tärkein: älä mene nälkäisenä kauppaan! Oon itse joskus tehnyt viiden viikon ruokalistan ja noudattanut sitä. Samalla näki, ettei syönyt jauhalihaa ja makaronia joka toinen päivä. Haha.

Tee isompia ruokamääriä kerralla. Meillä syödään kotona kaksi lämmintä ateriaa päivässä ja teen paljon isoja määriä ruokia, jotta sitä riittää seuraavallekin päivälle. Hyviä tällaisia ruokia ovat esimerkiksi kinkkukiusaus, kebabkiusaus, makaronilaatikko, tonnikalalaatikko, lasange, kastikkeet ja erilaiset keitot.

Jos satutte olemaan kavereiden kanssa samaa kokoa, pitäkää vaahteidenvaihtoilta. Jokainen tuo vaatteita, joita ei enää käytä ja valitsette itsellenne uusia vaatteita kavereiden tuomista vaatteista.Älä laita postilaatikkoon "ei mainoksia" -tarraa, koska mainoksista saa selville eri kauppojen tarjoukset. Tämä tietysti toimii vain jos asuu kaupungissa tai paikkakunnalla, jossa kaupoissa on valinnanvaraa. Itse teen perusruokaostokset yleensä samassa paikassa aina, mutta esimerkiksi vaippatarjousten perässä saatan jonnekin eri kauppaan mennäkin. Onhan se huomattava alennus jos kolmentoista euron vaippapaketin saa kahdeksalla eurolla.

Hyödynnä päiväyksen takia laitettavat alennukset. Käy myöhään illalla tai aikaisin aamulla kaupassa, jolloin esimerkiksi pian vanhaksi menevät lihat ovat tarjouksessa. Citymarketissa laitetaan -30% alennus, kun esim S-marketissa laitetaan -50% ja se on jo paljon! Pakasta tuotteet.

Leivo itse. Tee välillä esimerkiksi sämpylöitä, pullaa tai kakkuja itse kaupasta ostamisen sijasta. Se tulee paljon halvemmaksi.

Kun näätte kavereiden kanssa esimerkiksi jonkun luona, niin pitäkää nyyttärit, että jokainen tuo tullessaan jotain tarjottavaa. Näin kustannukset jakaantuu, eikä yhdelle tuu niin paljon maksettavaa. Esim. popparit on varmaan halvimmasta päästä, mitä voi yhteiseen pöytään tuoda.

Suosi ns. tehtaanmyymälöitä tai leipomoita. Esimerkiksi Seinäjoella on Valion myymälä, josta saa Valion tuotteita halvemmalla kuin kaupoista. Jogurtteja oon esimerkiksi ostellut 20 senttiäkin halvemmalla kuin tavallisesta kaupasta. "Kakkoslaadun" tuotteita saa myös ihan pilkkahintaan. Niissä voi olla vaan se vika, että etiketti on väärä.Osta kaupasta ns. halpistuotteita kuten Pirkka, Rainbow, X-tra, Kotimaista, sillä ne eivät välttämättä ole yhtään sen huonompia kuin "oikeat" merkitkään. Esimerkiksi Pirkan lihoissa saattaa olla valmistajana HK tai Atria, eikä tuote eroa millään lailla "aidosta" paitsi, että se on halvempi tuote. ps. X-tran juustonmakuiset Nachot on ihan parhaita!

Etukortit, kanta-asiakaskortit, alennuskupongit ja uutiskirjeet. Kerää bonuksia, hyödynnä tarjoukset. Monet tarjoukset ovat vain kanta-asiakkaille. Uutiskirjeistä saat ensimmäisenä tiedot juuri tietyistä tarjouksista. Alennuskuponkeja löytyy monesti ilmaisjakelulehdistä tai meille ainakin tulee ovista ja ikkunoista noita Hesen alennuskuponkeja. Sen vuoksi ollaankin käyty Hesessä usein syömässä.

Mieti kokonaisuutta ruoanlaitossa. Kannattaa tehdä ruokaa sellaisista raaka-aineista, joita käyttää muissakin ruoissa. Ei ole järkeä ostaa jotain piparjuuritahnaa (niin kuin minä kerran tein), jota tarvii vain yhteen ruokalajiin, jonka jälkeen koko tahna jää käyttämättä ja joutuu lopulta roskiin.

Käy lukemassa uusimmat lehdet kirjastossa ja lainaa kirjoja ja lehtiä sieltä kotiin luettavaks. Ei tarvitse maksaa lehtitilauksia tai ostaa kaupasta irtonumeroita.Hyödynnä kirpputorit. Tarvitseeko kaiken olla aina uutta? Jos saman tuotteen voi saada vähän käytettynä tai jopa uudenveroisena paljon halvemmalla. Kirpputoreilta löytyy todella paljon vaatteita, huonekaluja, tekstiilejä, kenkiä, sisustusta, leluja, kirjoja ja oikeastaan mitä vain.

Ihan tavallisten livekirppisten lisäksi on olemassa esimerksi tori.fi tai huuto.net. Näiden lisäksi on totta kai Facebookin eri kirppisryhmät ja roskalavaryhmät. Roskalavaryhmään ihmiset laittaa tavaroita, joita saa hakea ilmaiseksi tai muuten ne menisi roskiin. Itse esimerkiksi hain meidän terassille pöydän ja pari tuolia ihan ilmatteeksi.

Hyödynnä hiustenleikkuussa tai värjäyksessä opiskelijat. Monissa parturi-kampaamoissa on opiskelijoita työharjoittelussa ja heidän tekemät työt on yleensä halvemmalla. Sitten ainakin täällä Seinäjoella on mahdollista käydä leikkuuttamassa tukkansa ihan ammattikoulussa parturikampaamo - opiskelijoiden puolella, Yksi vaihtoehto on myös leikata ja värjätä hiukset kotona, jota itse hyödynnän paljon.

Vie auto korjattavaksi autopuolen opiskelijoille. Me ollaan nimittäin tehty niin joskus ja tulee paljon halvemmaksi.

DIY - Do it yourself. Jos joku juttu esimerkiksi sisustuksessa ei ole mieluinen, maalaa se tai käytä dc-fix -kontaktimuovia. Tai melkein mitä vaan voi tehdä itse paljon halvemmalla. Pinterestistä voi löytyä kaikkia kivoja DIY-vinkkejä.

Kertokaa kommenttiboksiin teidän arjen säästövinkkejä!


12 kommenttia:

 1. ite käyn kaupassa kaks kertaa viikossa, joten heräteostokset jää minimiin. meillä on myös kahdelle hengelle 50 euron viikkobudjetti, joka nostetaan käteiseksi. näin rahan kuluttamista on helpompi hallita eikä budjetti ylity! tosi hyvä postaus tämä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo meillä sama et pyritään käymään kaks kertaa viikossa ja ostamaan isompia määriä. Se kyllä auttaa siihen, ettei heräteostoksia tulis! Tuota viikkobudjettia en ole itse kokeillut, mutta kuulostaa hyvältä! :) Kiva juttu, että pidit! :)

   Poista
 2. S-Marketissa -50€ VAU.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, joo oiskin! Vaikka kuinka lukee monta kertaa oman tekstin läpi, niin ei aina voi onnistua.:D Kiitti, kun ilmotit, korjasin sen nyt prosenteiks. :)

   Poista
 3. Tosta tarjouslihan metsästämisestä vielä tarkennus, että sunnuntain ilta ja maanantain aamu ovat parhaat ajankohdat. Itse söin joskus köyhempänä aikana lihana pelkkää hevosen jauhelihaa, joka oli jo lähtökohtaisestikin paljon halvempaa kuin nauta (sikaa en pysty syömään ihan vaan kun en tykkää) ja sitä oli aina sunnuntaisin jäätävät määrät punaisilla lapuilla, kun kukaan ei ostanut. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun kerroit! :) Itse en ole noista päivistä tietoinen et en ihan niin paljon ole seurannut. Heh, oli kyllä kätevää jos vaan tykkää! :D En oo ikinä maistanut hevosen jauhelihaa eikä nyt ensimmäisenä tulis mieleen ostaakaan.:D

   Poista
 4. Tosi hyvä postaus! Niin pienissäkin arjen jutuissa voi säästää, ja mie ainakin tykkään, kun ei tartte stressata raha-asioista. Kirpputorit on ihan parhaita, ja voisin kiertää niitä vaikka joka päivä! :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että pidit! :) Niin voi ja vaikka nuo on pieniä säästöjä niin pitkällä tähtäimellä niissä säästää paljonkin. :) Sama! Kirpputorit on kyllä parhaita! :D

   Poista
 5. Hyviä vinkkejä, itse noudatan monia samoja myös! Opiskelu aikoina kaupassa töissä ollessani ostin paljon punalappuisia lihoja ja teen sitä vieläkin, ihan hyvin ne siellä pakkasessakin säilyy. Ostetaan varsinkin ns. parempia lihoja paljon tarjouksesta, mutta myös perus kanaa yms. Itse en esim. raaskis muuten maksaa kahdesta lehtipihvistä 10€, mutta - 30% tarralla niitä raaskii aina joskus ostaa... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on totta, että pakkasessa ne säilyy kyllä hyvin! :) Meillä tosin on aika pieni pakkanen, niin ei hirveästi voi hamstrata lihoja.:D Itellä sama et ostan tarjouksesta vähän parempiakin lihoja, kun ei muuten raaski.:D

   Poista
 6. Meillä säästetään paljon lasten kohalla siinä, kun saadaan paljon vanhemmilta serkuilta tai kavereilta pieneksi jääneitä vaatteita ja taas ite annetaan pienemmille serkuille ja muille läheisille, muitakin leluja ym lasten tavaraa saadaan ja annetaan eteenpäin :) läheiset ja heidän apu ovat suuri säästö, varsinkin kun saa itse myös vaateapua yms antaa muille ! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä kyllä säästää paljon, kun voi kierrättää tuolla tavalla vaatteita ja tavaraa! :) Muiden auttamisesta tulee hyvä mieli, kun voi antaa omat tarpeettomat tavarat niitä tarvitseville.♥ :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan