Slider

Luukku 23. Mun jouluperinteet

perjantai 23. joulukuuta 2016

Jouluaattona kuuluu herätä aikaisin. En voisi kuvitellakaan herääväni esimerkiksi puolen päivän aikaan. Nuorempana mua aina jännitti aatto sen verran, että heräsin aina muutenkin aikaisin, vaikka oiskin väsyttänyt. Uni ei kuitenkaan enää tullut jännityksen vuoksi. Lapsuuden perheessä äiti teki aina riisipuuron aamuisin ja piilotti sinne mantelin. Se joka meistä sisaruksista mantelin löysi, sai aloittaa lahjojen jakamisen. Tänä vuonna ajattelin, etten itse tee riisipuuroa aamupalaksi vaikka viime vuonna teinkin. Osittain myös siksi, ettei Timo niin välitä riisipuurosta. Nykyään mulle ei enää Joulupukin kuumalinja ole pakollinen, mutta Lumiukko-ohjelman haluan katsoa.

Joulukuusi tuodaan sisälle edellisenä päivänä ja koristellaan illalla. Koska olen maalta kotoisin, niin oon sitä mieltä, että joulukuusen pitää olla aito ja mieluiten omasta metsästä haettu. Noh, aidosta joulukuusesta pidän edelleen kiinni, mutten lähde joulukuusta hakemaan melkein sadan kilometrin päästä vanhempien luota.


Joulusaunassa käyn yleensä aamupäivällä, sillä saunan jälkeen meikkaan ja laitan parempaa vaatetta päälle. Jouluaatto ei kyllä käynnisty ilman saunaa, sillä rakastan saunomista ja no se vaan kuuluu jouluun.

Jouluruoka syödään meillä yleensä puolen päivän aikoihin ja siihen kuuluu muun muassa kinkku, porkkana-, lanttu- ja maksalaatikko, Italiansalaatti, perunasalaatti, perunat ja kastike. Tänä jouluna aion tehdä jälkiruoaksi luumurahkaa ja ruoan lisäksi leivän päälle lohitäytteen. Mun lapsuuden perheessä juustot erilaisten keksien kanssa kuuluvat aaton ruoaksi illalla. Mustapekka ja valkosipuli juusto on mun lemppareita!Yllättävää kyllä, mutta itse en stressaa yleensä joulua, vaikka oon mestari stressaamaan muuten. Totta kai mulle tärkeää on, että jouluna on siistiä ja että kaikki on muuten valmista joulua varten, mutta mulle joulu merkitsee myös rentoutumista. Ei kaikki ole niin justiinsa ja haluan pitää meillä kotona rennon ilmapiirin. En itse ainakaan haluais olla hermot kireällä ennen joulua tai aattona, vaan haluan, että meillä ois kiireetön ja rauhallinen ilmapiiri. Jos kaikki ei mee niin kuin on suunnitellu, niin ei sillä niin väliä. Jouluna on tarkoitus viettää aikaa läheisten kanssa, eikä stressata siivousta tai ruokia.

Joulu merkitsee mulle myös pysähtymistä kristillisen sanoman äärelle. Vietän joulua siis ensisijaisesti Jeesuksen takia, vaikka toki muutkin asiat ovat tärkeitä. Jouluna kuuntelen paljon hengellisiä joululauluja ja aattoon kuuluu jouluevankeliumin lukeminen ennen ruokailua. En käy aattona seurakunnassa, mutta yleensä joulupäivänä käyn.
Itselle läheiset merkitseekin paljon joulun vietossa ja jos mahdollista, niin nähdään myös muita sukulaisia joulun aikana kuin pelkästään perhettä. Kun olen ollut pienempi, kokoonnuimme joulupäivänä aina naapuriin, jonne tuli laajemmin sukua paikalle. Se oli mukavaa ja siitä on jäänyt hyvät muistot!

Lahjojen jako tapahtui mun lapsuuden perheessä aina iltapäivällä tai illalla ruoan ja kahvin jälkeen. Nykyään jaamme oman perheen kesken lahjat jo aamupäivällä, sillä illaksi lähdemme viettämään joulua sukulaistemme luokse.

Haudalla käyminen kuuluu jouluaaton iltaan. Käydään Timon kanssa viemässä sukulaisten haudalle kynttilät ja ihastellaan sitä, miltä hautuumaa näyttää pimeällä, kun joka puolella on kynttilöitä.


Mitä perinteitä teillä on aattona? Löytyykö samoja kuin multa?

3 kommenttia:

 1. Meillä kuuluu aaton perinteisiin riisipuurolounas, haudoilla käynti, iltapäivän vesperi kirkossa, jouluruokailu illalla, ja lahjat avataan vasta seitsemän aikoihin. Yleensä ollaan mummolassa vesperin jälkeen ja illaksi ajellaan kotiin. Meillä on moniin muihin perheisiin verrattuna tosi vähän perinteitä ja viimeksi kun yritin katsoa lumiukkoa, piti telkkari luovuttaa iskälle formulan katselua varten :-D Miulla ei siis ole omaa perhettä, joten vietän joulun lapsuudenkodissa. Tää oli tosi kiva postausidea, ja tosi hienoa ja arvostettavaa että uudesta vauvasta huolimatta sait koko kalenterin tehtyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tuossa jo paljon perinteitä! :) Hah, voi ei! :D Toivottavasti sait tänä jouluna katsoa Lumiukon. :D Mekin ollaan vasta lasten synnyttyä alettu viettää vähän omaakin joulua, mutta kyllä itselle ainakin lapsuudenkoti on tärkeä osa joulua, jonne kokoontuu sitten koko perhe. :) Kiitos paljon! Kyllähän tuo aikaa vei, mutta toisaalta, kun vauva nukkuu niin paljon ja Timo on vielä isyyslomalla, niin oli aikaa tehdä. :)

   Poista
 2. Kiitos, juustot on kyllä herkullisia! :) Lumiukko on niin ihana ohjelma et tuli tänäkin vuonna katsottua. :')

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan